KÖNYV: Sarah J. Maas - Fagy és csillagfény udvara

Írta: Sarah J. Maas
Eredeti cím: A Court of Frost and Starlight
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó 2019
Oldalszám: 296 oldal
Sorozat tagja?: Igen - Tüskék és Rózsák udvara 3,1
Függővég?: Nem is kicsi :D 

Fülszöveg:
A ​remény még a legfagyosabb éjszakán is melegséget nyújt.
A téli napforduló egy hét múlva lesz. Még mindig újnak éreztem királynői szerepemet, és csak halvány elképzelésem volt hivatalos teendőimről.
Egy éve. Te jó isten! Rhys közel egy éve hajtotta be rajtam a megállapodásunkat, mert mielőbb ki akart engem szabadítani a mérgező Tavasz udvarából, és ezáltal megmenteni az összeomlástól kétségbeeséstől. Ha csak egy percet késik, csak a Jó Anya tudja, mi történt volna, és hol lennék most.
Eszembe jutott a párom, aki oly' keményen és önzetlenül küzdött, pedig semmi reménye nem volt arra, hogy mi együtt leszünk.
Mind a ketten megküzdöttünk a szerelmünkért, a vérünket adtuk érte. Rhys meg is halt érte.
A Hybern elleni háború nem múlt el nyomtalanul Feyre, Rhys és barátaik életéből, mégis mindent megtesznek, hogy újjáépítsék az Éjszaka udvarát. A küszöbön álló téli napforduló kiváló alkalmat kínálna arra, hogy végre egy kicsit kikapcsolódjanak. Ám az ünnepi hangulat sem tudja visszatartani a múlt árnyékait. Miközben Feyre az Éjszaka úrnőjeként próbál helytállni, szembesülnie kell vele, hogy barátai sebei mélyebbek, mint hitte, és az udvar jövőjét is tönkre tehetik.
Véleményem:
Az első gondalatom, hogy cuki. Rettenetesen cuki. Azonban sok mindent nem adott hozzá a sorozathoz. Inkább amolyan átvezetőnek gondolnám, ami megalapozza a sorozat további jelentőséggel bíró részeit. Ezek olyanok, mint az Ambrózy báró köteteknél a kiegészítő kötetek. Ad valamennyit hozzá, de nem változtatja meg annyira a történetet, amennyire az ember remélné.

Történetünk kezdetén Feyre és Rhysand elkezdték felépíteni a háború után az életüket, a várost, valamint az embereken próbálnak segíteni, akik a háború után szenvedtek. Feyre-t is helyenként nyomasztja, de nem annyira, mint másokat, akik szintén megszendvedték. Rhysand küzd az illírekkel, a felmerülő gondokkal is ezek mellett. 

Most jelen pillanatban ott tartok, hogy nehezen tudok úgy írni, hogy ne spoilerezzek. Inkább úgy mondom el neked, kedves olvasó, hogy milyen érzéseket váltott ki belőlem az olvasása. Elolvadtam valahányszor Rhys és Feyre beszélgettek, amikor a karácsonyi pillanatok megjelentek, amikor Elain főzött és még sorolhatnám a végtelenségig. Amúgy is imádom azokat a filmeket, sorozatok, amikben van ehhez hasonló meghitt pillanat.

Amikor összeül a család, készülnek a kaják, s szinte magam előtt látom, ahogy Elain gyúrja a tésztát a pitéhez, érzem az illatokat, amik a levegőben terjednek a piték, sültek nyomán. Így tavasz-nyár időszakában megszállt a télies érzés. Azonnal bekuckóztam volna egy fotelba, vagy épp az ágyamba, egy bögre forrócsokival és csak élvezni a hideg időjárást, ami nem is volt akkor. Kivéve tegnap. Akkor kellett volna. 

Ugyanakkor Feyre és Rhys élete mellett Velaris életét is megnézhettük egy kicsit a két karakteren keresztül. Feyre-től és Rhys-től is olvashattuk, milyen károk keletkeztek a városban, de például a városlakók ellkében is. Van akinek egy hatalmas törés volt a háború, sokakat vesztett, vagy épp a párját, aki a mindene volt, s sok mindent elmulasztottak az életükben. 

Sokszor könnybe lábadt a szemem, ahogy olvastam róluk, ahogy elmesélték, miket is éltek meg a rövidke háború alatt. Főleg a faliszőnyeges hölgynél potyogtak a könnyeim veszettül. Még szerencse, hogy nem buszon ültem. 

Hangultos, szívbe markoló kis spin-off történet, ami átvezet minket a hamarosan érkező új kötethez, s remélhetőleg minél több Tüskék és Rózsák udvara kötetben lesz része még az olvasó tábornak. Goodreads szerint mondjuk igen, aztán a többit bízzuk Sarah-ra. :)

Találkozunk a követekző értékelésben!

Addig is....

Jó olvasást mindenkinek!

Megjegyzések