KÖNYV: Delia Owens - Ahol a folyami rákok énekelnek

 

Írta: Delia Owens

Eredeti cím: Where the Crawdads sing

Kiadta: Libri 2019

Oldalszám: 426 oldal

Kötés: kartonált és keménytáblás

Sorozat tagja?: Nem

Függővég?: Nem

Fülszöveg:

Delia Owens regénye Észak-Karolina ritkán lakott, mocsaras partvidékén játszódik az 1950-es és 60-as években. A történet főhőse a lápvidéken sorsára hagyott kislány, Kya Clark, aki az évek során elszigeteltségében önellátásra rendezkedik be, s alig érintkezik a környékbeliekkel.

Az első szerelem azonban Kya életét is felforgatja: a közeli kisvárosban élő Tate megtanítja olvasni, és ő az, akivel a lány osztozni tud a természet és a költészet szeretetében is. Ám nem Tate az egyetlen, aki érdeklődik a különleges, magának való lány iránt…

Egy rejtélyes gyilkosságot követően a helyi közösség felbolydul, és a gyanú hamarosan a mocsárban magányosan élő „Lápi Lányra” terelődik.

Az Ahol a folyami rákok énekelnek egyszerre fordulatos krimi, érzékeny fejlődésregény, valamint a vadon és az emberi lélek lenyűgöző természetrajza.

Véleményem:

Barátnőm ajánlására (@Countess) kezdtem bele a könyvbe, ami már egy ideje tervben volt nálam, hiszen sokan mondták, hogy nagyon megfogja az embert. Először vonakodtam beleolvasni, valahogy tartottam tőle, mivel annyian emlegették a könyvet, hogy már-már a túlértékelés gondolata kerülgetett. Végül csak belevágtam, s milyen jól tettem, hogy belekezdtem. 

A könyv az elején bemutatta a szereplőket, felvázolta az alaphelyzetet, miszerint az 1950-es években járunk Észak-Karolina területén, azonbelül is a lápvidéken. Nagyon szép leírásokat kapunk az egész történet folyamán, miként is néz ki a láp, milyen élővilága van, valamint egy kis történelmi bemutót, miszerint kik élnek itt, miért, mivel foglalkoznak általában.

A láp a fő helyszíne az egész történetnek, annak élővilága, "kultúrája". Itt él Kya is, akinek az apja bántalmazza a családját, főként az anyját, aki el is hagyja családot rögvest az elején. Az egész történet arra épül fel, hogy Kya az akkor még kislány - ő a legkisebb gyerek a testvérei között - miként nő fel, miként éli meg a mindennapokat, legyen az iskola, megélhetés, főzés. Miként gondol az apjára, a természetre. Ez az egyik fő szál, ez indul az 1950-es évek elején.

A másik szálon egy gyilkosságnak leszünk tanúi ami az 1960-as évek vége fele történik meg. Két nyomozó szemszögéből látjuk a történteket, ahogy próbálják felderíteni, mi is történt abba a toronyban azon a rejtélyes éjszakán. Mi is történt a múltban, ki tesz vallomást, s valójában is mi is történt az 1950-es évek végén, amikor Kya már felnőtt nő volt. 

A történetnek nem csak a nyomozós része, hanem maga a láp vidék bemutatása is lenyűgöző. Kya, mivel a láp vidéken éli le az életét, így részletesen beszámol minden eseményről, minden szokásról, amit a természetben tanult meg. Ilyenkor gondolkozik el az ember, hogy az, amit az iskolapadban ülve olvasunk, milyen is lehet a valóságban. Több alkalommal utána kellett néznem az igazságoknak, érdekességeknek, amiket Kya említett meg kalandozásai során. 

Részletes korrajzot láthatunk, amikor Tate Walker szemszögén keresztül nézhetjük az eseményeket pár fejezet erejéig. Érdekes volt látni, miként is nyomoztak annak idején Amerikában, milyen metódusokon mentek át, mire sikerült elkapni a tettes, avagy felkutatni a lehetséges nyomokat, indokokat. Tegyük hozzá egy kisvárosban játszódik a történet, így a pletyka valóságga terjedni kezd, amint Chase Adrews meghal. 

Számomra érdekes volt és egyben furcsa, hiszen ez idáig csak Böszörményi Gyulától olvastam krimit, Ambrózy báróval. Ez viszont egy teljesen másfajta krimi volt. Nem is igazán volt kiélezve magára a nyomozásra, inkább arra, hogy Kya miképpen él a lápon, miként találra a szerelem, miként válik nővé úgy, hogy az 1950-es évek során az 1920-as évek módszereivel él. 

Miként tanulja meg, mit is jelent nővé válni, mi az a szexualitás, miközben az állatokat figyeli a lápon. Érdekes volt látni, miként is hasonlítja Kya az emberi kapcsolatokat, szerelmi szálakat, az állat világban található párzási szokásokhoz. 

Vadászik, halászik, a természetből tanulja meg, miként is működik a világ, nem pedig az iskolában, ahol könyvekből és oktatók által tanulja meg a világ rendjét, törvényeit. Persze, azért valamilyen szinten kénytelen alkalmazni az Amerikai államok rendjét, hiszen a törvény az a lápon is érvényben van.

Egy aprócska szerelmi szál is belekerült a történetbe, ami nagyon is fontos az egész történet alatt. Nem igazán vehetőek észre a jelek, egészen a végéig nem derül ki a gyilkos kiléte, az indoka, s miként is halt meg Chase Andrews, mi is volt a bűne, amiért a gyilkos megtalálta.

Imádtam minden sorát, a csavarokat, az okokat és következtetéseket. Valamint a nagy csattanót, ahol is leesett az állam, képtelen voltam felfogni, hogy ott volt a megoldás, ahol senki nem kereste. A végén persze voltak dolgok, amikkel nem értettem egyet, azért Kyának és Tate-nek adtam volna egy olyan véget, amit megérdemeltek volna. Vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy sokkal többet adtam volna neki, bár akkor nem lehetett volna úgy lezárni a történetet, ahogy.

A magyar borító szép, igényesen kivitelezett, bár aki már olvasta sok minden mást is észre tud benne venni, ahogy rá néz. Nekem vizsont az angol borító sokkal jobban tetszik a narancssárgás színével, az apró alakkal, aki csónakázik a naplementébe a fák és a nádas keretében.

"Az arcokon nyomot hagy az élet, de a szem ugyanaz az ablak marad, mint egykor volt(...)"

Megjegyzések