KÖNYV: Ana Johns - Nő fehér kimonóban

 

Írta: Ana Johns

Eredeti címe: The Woman in the White Kimono

Kiadta: Alexandra Kiadó

Oldalszám: 368 oldal

Kötés: Puhakötés

Sorozat tagja?: Nem

Fülszöveg:

A ​17 éves Naoko szomorú jövő elé néz az 1950-es évek Japánjában: szülei feleségül akarják adni édesapja egyik üzlettársának fiához, hogy ezzel biztosítsák a család társadalmi pozícióját. Nagyratörő terveik azonban dugába dőlnek, amikor kiderül, lányuk gyermeket vár titkos szerelmétől, egy amerikai tengerésztől. Az idegennel kötött házasság nagy szégyent jelentene az egész család számára, ezért Naokónak több nemzedék sorsát meghatározó, szörnyű döntéseket kell meghoznia.

Napjaink Amerikájában Tori Kovac különös levelekre bukkan, miközben haldokló édesapját ápolja. A levélben olvasottak sokkolják a nőt, és alapjaiban rengetik meg mindazt, amit eddig apjáról, a családjáról és önmagáról gondolt. Az igazságért át kell szelnie a fél világot, egészen egy távoli japán faluig, ahol szembenéz a múlt démonaival. Vajon eljöhet a megváltás oly sok év és annyi tragédia után?
A Nő fehér kimonóban megtörtént eseményeken alapuló, lélegzetelállítóan izgalmas történet a hagyomány, a család és a szeretet konfliktusáról, valamint két kivételes sorsú nőről.

Véleményem:

NYOMOKBAN SPOILER!

Impulzus vásárlásom volt mondhatjuk úgy, főleg azért, mert már rég nem emlékeztem rá, hogy miről szól. Régebben ugyanis láttam az előrendelhetők között. Kíváncsivá tett annak idején, de úgy ahogy volt, elfeledkeztem róla, nem véstem naptárba, mikor jelenik meg, mégis mikor megláttam valakinél, hogy olvassa egyből szembe jutott, hogy én ezt szeretném. Le is csaptam rá, amikor volt kupon a Líránál.

Kényelmesen átvettem, hazavittem, de sokáig kerülgettem, mint macska a forrókását. Valahogy féltem tőle. Főleg azért, mert nagyim előbb olvasta, mint én. Szólt előre, nem egy olyan történet, aminek szép és csodálatos vége van, mint általában. Viszont én előtte igyekeztem ilyeneket olvasni. Olyanokat, amiknek lendülete van, ami olvastatja magát, mintha nem is létezne más.

Nos ez a könyv egyáltalán nem ilyen. Vagyis pontosítok, olvastatja magát, de nem azért, mert majd meghalsz, hogy tudd, mi lesz a következő rész, hanem azért, mert betegre aggódod magad. Nem egyszer éreztem magam elveszettnek, letörtnek és kétségbeesettnek, ami Naokóval történt.

Kezdetben egy aranyos szerelmi történet rajzolódik ki, ahogy az 1957-es Japánban találkozik egy amerikai tengerészgyalogos és egy japán diáklány, akit férjhez akarnak adni a család presztízsének növelése érdekében. Már ott fellángolt bennem az öntörvényű lány, amikor úgy bántak Naokóval, mintha csak egy tárgy lenne, akit eladnak egy másiknak. Tudom, akkoriban ez így volt a hagyományok miatt, viszont visszataszító volt, hogy nem akarnak változni.

Mindenki az erkölcsökről, japán hagyományokról, a vér tisztaságáról beszélt, mintha az már önmagában bűn lenne, hogy valaki gyermeket vár egy amerikaitól. Persze, nem sokkal a második világháború végeztével ezt így érezhették a japánok, viszont azért, mert egy lány beleszeret egy amerikaiba ekkora bűn legyen az már fáj. Ők is pontosan tudhatnák, hogy a szerelem nem válogat, nem fogja megmondani, hogy akkor ő most japán lesz vagy sem.

Két szálon van a történet. Az egyikben Tori Kovac egy amerikai újságíró életébe nyerhetünk betekintést, aki haldokló rákos édesapját igyekszik ápolni, amennyire lehetséges. A lány elviszi orvoshoz, kezelésekre, azonban az nem meglepő, hogy nem sikerül neki segítenie az apján. Ezen a ponton a szívem már megszakadt, pedig még nagyon az elején jártam a történetnek. A másik szálon pedig a múltban járunk, 1957-ben, Naoko és Hadzsime szemszögében. Ekkor még nem tudtam összekapcsolni a kettőt szálat, mivel semmi utalás nem volt a kettő között. Keveset megtudhattunk Tori apukájáról az elején – Szlovákiából menekültek a szülei, valamint Detroit egy olyan területén éltek, ahol magyarok is voltak -, viszont ennél többet nem. Legalábbis addig, míg élt, nem tudtunk meg róla szinte semmit.

Miután Tori kibontja a levelet – ahogy a fülszöveg is mondja – minden felfordul, s értelmet nyer a második szál, ahol Naoko, alias Tücsök, szerelmes Tori apukájába, Jamesbe. Összeállt a kép, innentől pedig lavinaként ment a történet. Szembesülniük kellett Japán kegyetlen hagyományaival, ahol a lány a lány, a fiú pedig fiú, ki hozza a vagyont, a státuszt, a házasság merevségével, valamint a kegyetlen férfiuralommal, ami őket uralja.

Ezek persze az akkori világban jelen voltak még ímmel-ámmal, azonban, ha a nyugatot néztük, jelen esetben Amerikát, ahol egyre jobban bontakozott ki a nők harca az egyenjogúságukért. A történet maga pedig Naoko terhességével bontakozik igazán. Ez a szál lesz a meghatározó, amin végig kell mennie Naokónak a múltban, a jelenben pedig Torinak kel kibogoznia az apja által hagyott szálakat, nyomokat, melyeket senkinek nem mondott el, s magával vitt a sírba.

Egész a végégi reménykedtem a viszonylagos boldog végben, hogy azért csak nem lesz jó, lesz benne egy kis öröm, azonban a vége ütött. Nagyon is. Maga az odavezető út sem volt könnyű, a sok borzalommal, megpróbáltatással, amit Naokónak kellett elszenvednie, mert „kevert vérű” babát hordott a szíve alatt. Az apja kegyetlensége és ridegsége viszont annál inkább fájt nekem. Egész a végig reménykedtem benne, hogy ez megváltozik, hogy a karaktere egy olyan irányt vesz, ami nem ennyire karót nyelt, s ebben reménykedett Naoko is, azonban csalódnom kellett. Nem volt egyszerű elolvasni, fájt a lányért a szívem, hiszen annyi mindent megtett magáért a babáért, s mégis önzésnek mondják, csak mert magára is gondolt nem csak a családjára, nem csak arra, hogy majd jó felesége legyen valakinek és babát szüljön, hanem szerelemből akart házasodni. s

Tori pedig felgöngyölíti a szálakat, eljut oda, ahova az apja szeretett volna mindig – ezt is sajnáltam, pedig eltudtam volna képzelni egy olyan történetet, ahol Hadzsime (James) találkozik Tücsökkel ismételten, még egyszer utoljára -, még akkor is, ha nem úgy találta meg a válaszokat, ahogy szerette volna.

Nehéz történetről van szó, ahol az olvasó minden egyes pillanatban reménykedik benne, hogy majd szép lesz a vége, hogy majd lesz valami, ami majd gyökeresen megváltoztatja a véget, s nem az lesz, ami elkerülhetetlen. Az élet viszont kegyetlen, s nem mindig les szép a vége annyira, ahogy azt szeretnénk. 

A könyv bemutatta, hogy nem mindenkiben van meg ez a változás, nem mindenki fogja félretenni a hagyományait a boldogságért, mivel ezek a hagyományok, berögződések jóval erősebbek és mélyebbek, mint azt gondolnánk. Évtizedeknek kell eltelnie, mire ezek feloldódnak, s a következő generációnak nyitottnak kell rájuk lennie. Naoko és Satosi is nyitott volt rá, így képesek voltak a későbbiekben továbblépni a szüleik nehézségein, bármennyire nehezen indult a kapcsolatuk.

Egy pár kérdés persze maradt bennem. Igaz, nem is az a legjobb történt, amely minden választ megad, hanem az, amely hagy kérdéseket, hogy utána én magam gondoljam hozzá a történethez. Ugye Satosi az, akihez régebben hozzáakarták adni Naokot. Nem titok a fentiekből, hogy ez megtörténi, miután Hadzsime nem tér vissza Japánba a gyermekéhez és Naokohoz. Viszont, hogy viszonyultak utána egymáshoz, mi volt végül velük, milyen házasságuk volt? Rengeteg dolog felmerült bennem, végül arra jutottam, hogy Satosi megbékélt Naokoval, máshogy látta azok utána a feleségét, amin túlment. Ott volt neki addig, míg Naoko túlélte azt, amin átment. Kivárt, végül segítő kezet nyújtott a lánynak, aki nem tehetett mást, mint elfogadta, megadata a magát a hagyományoknak. 

Az hogy valós történetek ihlették még jobban megerősít benne, hogy a világ nem olyan mindig, ahogy a könyvek lapjain olvassa az ember. Némely ember nem érdemel többet csak egy lenéző pillantást. Naoko apját tudtam volna felpofozni, na meg a bátyját azért, mert arra nem gondoltak, hogy annak a lánynak miken kell majd keresztül menni. A tudatlanságuk egyszerűen fájt. Nem akarták megérteni, de még csak kisérteletet sem tettek arra, hogy elgondolkozzanak azon, hogy milyen is lehet Naoko bőrébe bújni, inkább csak az üzlet és a család neve volt fontos, más semmi.

Ajánlom a kötetet, viszont inkább azoknak, akik képesek elviselni, hogy nem lesz egy csodaszép történet, ahol minden megoldódik a szerelem erejével. 


Megjegyzések