KÖNYV: Philippa Gregory - A király átka

Írta: Philippa Gregory
Eredeti cím:The King's Curse
Kiadta: Libri 2015
Oldalszám: 662 oldal
Sorozat tagja?: Igen - A Rokonok háborúja 6. és Plantagenet és Tudor regények 7.
Függővég?: Nem.

Fülszöveg:

Plantagenet Margitot (avagy Margaret Pole-t) rokoni szálak fűzik az uralkodó Tudor-házhoz, de Artúr walesi herceg és Aragóniai Katalin tanácsosaként mindezt titkolnia kell. Artúr váratlan halálát követően Katalin férje utolsó akaratával egyezően hozzámegy VIII. Henrikhez. Margaret továbbra is Katalin királyné legfőbb bizalmasa marad, de az udvarban betöltött pozícióját mind Boleyn Anna felbukkanása, mind a Tudor-ház egyre valószínűbb bukása veszélyezteti. Hiába befolyásos és szent életű, Margaretnek választania kell: hűséget fogad a zsarnok királynak, vagy imádott királynéja mellett marad, és ezzel beteljesíti a Tudor-átkot…

Szerelem, ármány, hűség és árulás; Philippa Gregory vitán felül a királyregények királynője.

Véleményem:
Philippa Gregorytól már megszokhattam volna, hogy rengeteg gondolat lapul a fejében, amikor egy regényt ír. Viszont ez talán még nekem is egy picit sok volt egyszerre. Jelen korunkban még VIII. Henrik előtt járunk, amikor Aragóniai Katalin Angliába érkezik, hogy hozzámenjen Artúr herceghez. Itt csatlakozhatna a történethez a Az állhatatos hercegnő kötet, ami Aragóniai Katalinról és az ő szemszögéből íródott.

Ebben a könyvben viszont megismerhetjük Katalin akkori barátját Margaret Pole-t, akinek valaha Plantagenet Margit volt a neve, még mielőtt férjhez ment. Titkolnia kell persze származását, viszont ez nem tartja vissza attól, hogy ismét az udvarba menjen és szolgáljon. Természetesen most sem maradhatunk el ármányok nélkül, rengeteg összeesküvés és játszma nélkül, ami az akkori urakat és hölgyeket nagyon is szórakoztatta. 

Kezdetnek belecsöppenünk abba a játékba, ami Aragóniai Katalin és VII. Henrik között játszódott le a hozomány címén. Margaret ennek mind tanúja, látja amint Katalin vergődik, próbal fenmaradni amennyire lehetséges, majd mellette marad addig, míg felemelekedik és elkezd szárnyalni. Ám a Boleyn idők őket is megviselik.

Sok éven át ível az a történet egészen addig, míg a király el nem jut a kivégzéses korszakáig Boleyn Anna után. Amikor a király sorra vadászta az ellenségeit, kicsoda is lehet az, aki ellene szövetkezik, aki a koronáját akarja vagy épp ártani akar neki valamilyen formában. Arról nem is beszélve, hogy ekkor jön képbe Jane Seymour is. Egészen 1541 tavaszáig visz a történet minket 1499 novemberétől indulva. Negyvenkét éven át követketjük nyomon hogyan is változik az udvar, az uralkodó, a politikai helyzet. 

Néhol persze kicsit sok volt, rengeteg név, történelem és idő sűrítődőtt bele ebbe az időszakba, de annál izgalmasabb volt elolvasni, és úgymond megélni azt, hogy milyen is lehetett Margaret Pole bőrébe bújni az által, hogy vele mentünk végig ezen a koron. Hogyan lett az akkor tájt még fess VIII. Henrikből az az öreg, zsémbes király, aki végül hat feleséget "elfogyasztott". 

Kicsit tömör, kicsit sok néha, nem lehet egyhuzamban jóízűen kiolvasni pár nap alatt, de azért megéri, mert egy nagyon jó, összefoglaló regényt kapunk általa. 

Találkozunk a következő bejegyzéseben!

Addig is...

Jó olvasást!

Megjegyzések