KÖNYV: Jen Calonita - Ne érezz, ne kérdezz


Írta: Jen Calonita

Eredeti cím: Conceal, Don't Feel

Kiadta: Manó könyvek 2020

Oldalszám: 368 oldal

Kötés: Puha, Kartonált

Sorozat tagja?: Igen - Sorsfordító történetek

Függővég?: Nem (Számomra igen, de gyakorlatilag nem)

Fülszöveg:

Mi lett volna, ha Elza és Anna nem is ismerik egymást?

Egy napon Elza lesz Arandelle királynője. Rengeteg felelősséggel és elvárással kell majd megbirkóznia, a megválaszolatlan kérdésekről nem is szólva. Vajon milyen vezető válik majd belőle? Mikor kell kérőt választania? És vajon miért él benne régóta mélyen elrejtve az érzés, hogy egy nagyon fontos része hiányzik?

Szülei váratlan halála után Elzának hamarabb kell választ találnia az életét övező számtalan kérdésre, mint remélte. A királyság egyetlen uralkodójaként magányosabbnak érzi magát, mint valaha. Amikor azonban titokzatos erők lépnek működésbe, Elza elvesztett gyermekkori emlékei kezdenek visszatérni – képek jelennek meg előtte egy hozzá nagyon hasonló kislányról. Hogy kitöltse a benne lakozó űrt, Elza embert próbáló utazásra indul jeges királyságán át, hogy visszafordítson egy szörnyű átkot …, és megtalálja Arandelle elveszett hercegnőjét.

Véleményem:

FIGYELMEZTETÉS!!: Aki nem látta legalább az első filmet, előbb nézze meg, sok mindent spoilerezek a filmből! KÖSZÖNÖM!


S újra egy sorfordító történet, ahol egy ponton megcsavarják a történetet. Történetünk jelmondata ezúttal: Mi lett volna, ha Anna és Elza nem ismerik egymást? Már a történet megkezdése előtt elgondolkodtam ezen. Mi lett volna, ha...? Lássuk csak. Elza egyedül lett volna, főleg, hogy gyerekként előjött a képessége a filmben. Vagyis... ezen a ponton megakadtam. Innen miként mehetne tovább a történet? Nekem az volt az első gondolatom, hogy Elza - mindig angolosan akarom írni "s"-el - megtanulja használni az erejét, hiszen nincs mi visszatartsa. Mert nem történik meg a baleset Anna és Elza között. Megtanulja használni az erejét, és a második film történései is könnyedén megtörténnek, Anna pedig valahogy bekerül a képbe, miután Elza, a fülszövegszerint elkezd emlékezni egy kislányra a múltjából.

Már a történet elején érezhető, valami űr van a két lányban. Mind a ketten vágynak arra, hogy hasonló korúakkal beszélgessenek, játszanak, ismerkedhessenek, szóval már van egy közös pont kettük között. S lehet, hogy csak nekem agybajom, de úgy bírtam volna, ha egyszer csak a jövő felbukkanna. Úgy értem, hogy a filmből előbukkanna Elza és Anna, amikor pontosan tudják, hogy testvérek. Vagy ez csak nekem mániám? Lehetséges. 

A történet elején totálisan meg van csavarva minden. Először nem is esett le, hogy honnan lett a történet megcsavarva. Elsőre Anna születésére gondoltam, hogy onnan lett elkezdve az egész, szóval Elza azt sem tudta, hogy Iduna várandós Annával. Viszont ahogy haladtunk előre rá kellett jönnöm, hogy attól a bizonyos balesettől kezdődik az egész. Természetesen Anna nélkül is halad a történet, teljes emlékezet kitörléssel, mind a két lánytól. Viszont ahogy haladunk előre az időben, a lányo egyre több mindenre ébrednek rá, egyre több megmagyarázhatatlan érzés keríti hatalmukba őket. Mint például egy lánytestvérre vágytak, vagy épp az előbb említett megmagyarázhatatlan űr a lelkükben. 

A karakterek is hasonlatosak a filmben szereplőkhöz, kivéve néhány árnyalatot. Elza például sokkal közelebb van a szüleihez, sokkal jobban kapcsolódik hozzájuk, mint az eredeti filmben, míg Anna megkapta azt a fajta szabadságot, hogy emberek között éljen. Persze, itt is elvágyódik Anna Harmonból, ráadásul Arandelle-be, természetesen azért, hogy minél előbb tudatalatt találkozhasson a nővérével. Mind a két lány kapott valamit, amit a filmben nem kaphatott meg, mégis hiányzott nekik az, amit megkaptak a filmben: egy testvért.

Persze, Kristoff, Hans és Bronzország hercege is felbukkan a történetben, s mind a három nagyon jól passzol az eredetileg kialakított képbe. Tetszett, hogy Kristoff ugyanúgy kissé zavarba jön, amikor Annával beszél, de mégis jól kijön Svennel. Hans részeinél kissé kapartam a falat, de tökéletesen kijöttek azok a részek, amik a filmben is benne voltak. Csak a trón, a korona érdekli, más semmi. 

Nagyon meghatott a történet, mivel jóval több érzelem jött ki belőle. Jó helyeken lett átírva, több dolgot megtudtuk a karakterekről kicsit kiegészültek a kérdéses részek, amiket nem válaszolt meg a film eredetileg. Kiváltképpen tetszett, hogy a dalokat - pl. Elza átváltozása - jól átvitte a történet menetében, nem bagatelizálta el, hanem szépen átvezette, átadta a dal lényegét, mondanivalóját, sőt, valahol érzékelni sem lehet, hogy ott valaha dal volt a filmben, de mégis átadja, hogy mit akart akkor mondani. (Ebből is látszik, hogy nem szükséges néha a dal egy rajzfilmben, de hát a gyerekek imádják. Lásd Let it go.)

Nagyon tudom ajánlani mindenkinek a könyvet, aki egy kis csavart szeretne, vagy épp megválaszolatlan kérdései vannak azzal kapcsolatban, mi is volt ott valójában. Nekem nagyon tetszett, viszont azt is meg tudom érteni, akinek annyira nem jött be. Vannak helyenként elírások, amiket nem tudtam érteni. Például havazik országszerte, de előtte még csak annyi volt, hogy mindent hó borít, hóesésről szó sem volt. Voltak, de ettől még számomra nem csorbult annak értéke. 


Megjegyzések